Dzi jest poniedzia貫k, 20 maja 2024 roku
Imieniny obchodzi: Aleksander, Bazyli, Bernardyn, Krystyna

AKTUALNO列I

PRACA    OGOSZENIA    

REKLAMA

Chleb gwdowski produktem tradycyjnym!
Dodano: 2013-09-12 13:21:21

Powiat Szczecinecki to swoista ku髒nia produkt髒w tradycyjnych. Na pocz髒tku lipca tego roku na List髒 Produkt髒w Tradycyjnych zosta髒a wpisana sielawa w髒dzona. 5 wrze髒nia na list髒 prowadzon髒 przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi zosta髒 wpisany kolejny produkt pochodz髒cy z Powiatu Szczecineckiego - chleb gwdowski pa髒stwa Danuty i Lecha Szlaz z Gwdy Wielkiej. Produkt zosta髒 wpisany na list髒 dzi髒ki wsp髒pracy Pa髒stwa Szlaz ze Stowarzyszeniem LGR 璽Partnerstwo Drawy璽, kt髒rego Prezesem jest Krzysztof Lis.

Jest to bochenek chleba z chropowat髒 sk髒rk髒 posypan髒 makiem, na przekroju widoczne ziarna s髒onecznika i siemienia lnianego lub tylko siemienia lnianego. Chleb posiada lekko s髒ony, kwa髒ny smak. Zapach intensywny z wyczuwaln髒 nut髒 charakterystycznego kwasu.

Wy髒mienite pieczywo b髒dzie mo髒na posmakowa髒 i kupi髒 podczas Pikniku Wiejskiego, kt髒ry odb髒dzie si髒 ju髒 w najbli髒sz髒 niedziel髒, 15 wrze髒nia na boisku Zespo髒u Szk髒 Nr 2 im. St. Staszica w Szczecinku.

Szczeg髒owe informacje o chlebie gwdowskim znajd髒 Pa髒stwo na stronie internetowej Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi

Z historii wzi髒te:

Tradycja wypiekania chleba gwdowskiego w wojew髒dztwie zachodniopomorskim si髒ga roku 1945. W髒wczas to, do miejscowo髒ci 髒髒tnica w powiecie szczecineckim, z Ostrowa 髒wi髒tokrzyskiego przyjecha髒a rodzina, w kt髒rej kobiety samodzielnie wypieka髒y chleb pszenno-髒ytni i 髒ytni. Rodzina ta, receptur髒 pochodz髒c髒 z czas髒w I Wojny 髒wiatowej, przekazywa髒a kolejnym mieszka髒com. 璽Chleb piek髒a babcia, a potem mama. (璽) Sztuk髒 pieczenia chleba matka przekazywa髒a c髒rce, a ta z kolei swojej c髒rce璽 (Wywiad etnograficzny przeprowadzony z mieszka髒cami Gwdy Wielkiej). Od 1954 r. chleb gwdowski wypiekany jest przez mieszka髒c髒w wed髒ug niezmiennej receptury. Aby otrzyma髒 produkt ko髒cowy 璽 chleb, trzeba najpierw po髒wi髒ci髒 kilka dni na przygotowanie samych sk髒adnik髒w do jego wypieku. Jeszcze w latach 60-tych XX wieku zakwas i ciasto wyrabiane by髒y w drewnianej niecce lub dzie髒y, a chleb pieczony by髒 w piecach chlebowych wybudowanych w latach 30-tych XX wieku, kt髒re opalane by髒y drewnem. Na sam wypiek chleba gospodynie przeznacza髒y prawie jeden ca髒y dzie髒. Ponadto z wypiekaniem chleba gwdowskiego wi髒髒e si髒 wiele ludowych obyczaj髒w i zwyczaj髒w, a niekt髒re z nich przetrwa髒y do dnia dzisiejszego. 璽Do pieca chleb wk髒ada髒a gospodyni. (璽) Przed burz髒 chleb zarabiano p髒niej, poniewa髒 w czasie burzy szybciej r髒s髒. (璽) W czasie wykonywania prac w pomieszczeniu nie powinien przebywa髒 nikt obcy. (璽) Tradycj髒 jest kre髒lenie znaku krzy髒a przed ukrojeniem pierwszej kromki dzi髒kuj髒c Bogu za ten dar璽 (Wywiad etnograficzny przeprowadzony z mieszka髒cami Gwdy Wielkiej). Obecnie pierwsz髒 czynno髒ci髒 jest przygotowanie zakwasu, kt髒rego ukwaszenie trwa minimum 3 dni. Pierwszego dnia nale髒y m髒k髒 髒ytni髒 wymiesza髒 w ciep髒ej wodzie i odstawi髒 w ciep髒e miejsce. Na drugi dzie髒 doda髒 jedn髒 cz髒髒 m髒ki i jedn髒 cz髒髒 ciep髒ej wody. Na trzeci dzie髒 powt髒rzy髒 czynno髒髒 z dnia drugiego. Kolejn髒 czynno髒ci髒 jest odpowiednie przygotowanie nasion siemienia lnianego i dodanie odpowiedniej ilo髒ci wody do m髒ki pszenno-髒ytniej lub tylko 髒ytniej. Powsta髒髒 mas髒 wyrabia si髒 do czasu, a髒 na powierzchni ciasta powstan髒 p髒cherze powietrza. Gotowe ciasto nak髒ada si髒 do foremek i replicas bolsos w tym czasie nagrzewa si髒 piec do temperatury 200oC. Foremki z ciastem chlebowym wk髒ada si髒 do nagrzanego piekarnika i piecze. Po upieczeniu gotowy chleb glazuruje si髒 jeszcze m髒k髒 wymieszan髒 z wod髒 i uk髒ada na li髒ciach chrzanu lub kapusty. Jak zapewniaj髒 wytw髒rcy zapach i smak chleba gwdowskiego niezmiennie kojarzy si髒 z dzieci髒stwem i bezpiecze髒stwem domowego ogniska. Chleb ten najlepiej smakuje ze smalcem, cebul髒 i og髒rkiem ma髒osolnym, lub mas髒em i mlekiem. Dzi髒ki zawarto髒ci siemienia lnianego utrzymuje 髒wie髒o髒髒 do 7 dni. W roku 2012 produkt ten zdoby髒 I nagrod髒 podczas XII edycji og髒lnopolskiego konkursu 璽Nasze Kulinarne Dziedzictwo 璽 Smaki Region髒w璽, w kategorii produkt髒w pochodzenia ro髒linnego.

tekst: Edyta Wieleba-Maty髒niak
zdj髒cie: Lokalna Grupa Rybacka 璽Partnerstwo Drawy璽

REKLAMA

Przeczytaj tak瞠: